Petugas kesihatan melakukan saringan Covid-19 terhadap pekerja kilang warga asing kumpulan syarikat Kossan di Meru, Klang pada 9 Disember 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Majikan wajib tanggung kos vaksin, ujian Covid-19 pekerja – menteri

SHAH ALAM, 6 JAN: Majikan diwajibkan membiayai kos suntikan vaksin semua pekerja termasuk ujian pengesanan Covid-19, kata menteri sumber manusia.

Datuk Seri M Saravanan berkata arahan itu selaras dengan Seksyen 24J (f) Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446).

“Ini susulan keputusan kerajaan mewajibkan pekerja asing menjalani ujian pengesanan pandemik ini dengan kos ditanggung majikan.

“Ia berdasarkan Seksyen 11 Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342),” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Saravanan berkata mulai Isnin ini Pasukan Petugas Khas Program Saringan Kesihatan Covid-19 akan menjalankan operasi ke tempat kerja yang menggajikan pekerja asing.

“Mereka terdiri daripada Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia, Pertubuhan Keselamatan Sosial serta Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan bagi meningkatkan kesedaran majikan dalam membendung dan mencegah penyakit berjangkit,” katanya.

Pada 24 Disember lalu, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan majikan wajib menanggung kos kuarantin dan rawatan pekerja asing yang positif Covid-19 dan dipindahkan ke hospital atau Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19.


Pengarang :