Selangorkini
Kelihatan seorang lelaki berbasikal secara bersendirian di Seksyen 4, Shah Alam pada 16 Januari 2021. Aktiviti itu dibenarkan secara berseorangan dan tidak melebihi radius 10km dari kawasan kejiranan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Jangan salah guna kebenaran riadah ketika PKP

SHAH ALAM, 24 JAN: Orang ramai diingatkan tidak menyalah guna kebenaran beriadah yang diberikan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata kebenaran tersebut harus dipatuhi sebaiknya bagi mengelak kemudaratan kepada individu lain.

“Patuhi tatacara operasi piawai (SOP) dalam setiap tindakan dan aktiviti untuk melindungi diri dan memutuskan rantaian jangkitan Covid-19,” tulisnya di Twitter.

Kenyataan tersebut susulan video tular aktiviti berbasikal secara berkumpulan di Taman Hillpark-Seri Pristana, Sungai Buloh semalam.

Kerajaan melaksanakan semula PKP bermula 13 Januari susulan peningkatan kes Covid-19 namun memberi kelonggaran terhadap beberapa sektor.

Kebenaran meliputi aktiviti riadah antaranya joging dan berbasikal tetapi secara bersendirian dengan jarak dua meter daripada individu lain.


Pengarang :