Petugas kesihatan meletakkan sampel saringan Covid-19 ke panel khas ‘buffer tube’ yang digunakan untuk mengesan jangkitan virus Covid-19 dengan pantas menggunakan mesin analisa Standard F200 SD Biosensor ketika program saringan diadakan di Dewan Orang Ramai Meru 3, Klang pada 2 Disember 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Penduduk sekitar Jalan Batu Unjur 5 digesa jalani saringan percuma Covid-19

SHAH ALAM, 1 JAN: Dato’ Menteri Besar menggesa penduduk beberapa perumahan di Klang menjalani saringan Covid-19 yang dijalankan esok dan lusa.

Kawasan terlibat adalah Taman Bayu Perdana, Taman Sri Andalas, Taman Bayu, Taman Desawan, Taman Desa Utama, Taman Chi Liung, Taman Petaling Indah dan Bandar Bukit Tinggi.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata saringan secara percuma bermula jam 9 pagi hingga 4 petang diadakan di Jalan Batu Unjur 5, Taman Bayu Perdana.

“Segera daftar di laman sesawang SELangkah agar proses saringan lancar,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Facebook hari ini.

Klang menyumbang kepada peningkatan ketara kes Covid-19 di Selangor semalam apabila merekodkan 914 jangkitan.

Perkembangan itu menjadikan Klang kekal sebagai daerah yang mencatat jumlah kes tertinggi untuk tempoh tiga hari berturut-turut.

Selangor melancarkan Saringan Komuniti Covid-19 melalui dua pelaksanaan iaitu pandu lalu dan pemeriksaan ke kawasan komuniti.


Pengarang :