Selangorkini
Portal pendidikan Selangor eptrs.my dilengkapi sesi pembelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik dan Sejarah untuk SPM serta Pengajian Am dan Ujian Bahasa Inggeris (Muet) untuk STPM.
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

MB: Portal eptrs.my bantu calon SPM, STPM, jom daftar

SHAH ALAM, 16 JAN: Dato’ Menteri Besar melancarkan portal pendidikan Selangor eptrs.my bagi membantu calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata platform tersebut dilengkapi sesi pembelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik dan Sejarah untuk SPM serta Pengajian Am dan Ujian Bahasa Inggeris (Muet) untuk STPM.

“Potral eptrs.my memberi peluang kepada pelajar menyertai sesi soal jawab bersama guru bimbingan. Malah kita turut memuat naik video pembelajaran bagi membolehkan pelajar melakukan ulang kaji pelajaran.

“Inisiatif ini adalah hasil kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri, Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor dan Menteri Besar Diperbadankan (MBI). Semoga ia membantu calon peperiksaan dalam norma baharu susulan pendemik Covid-19,” katanya berucap merasmikan portal eptrs.my menerusi Facebook hari ini.

Amirudin berkata, untuk pelajar yang tidak menyertai PTRS, Kerajaan Negeri memberi kata laluan khas kepada pihak sekolah di Selangor bagi membolehkan mereka mengakses portal tersebut.

Pada Mac tahun lepas Kerajaan Negeri melaksana program e-pembelajaran, Selangor Tutor sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Inisiatif tersebut yang menyediakan tiga juta soalan mendapat sambutan menggalakkan apabila menerima 100,000 pendaftaran pelajar sejak mula dilaksana pada April sehingga September.

Selain itu pada 11 September tahun lepas Dato’ Menteri Besar berkata PTRS memberi manfaat kepada seramai 10,000 pelajar SPM pada tahun lepas.

Beliau berkata sejak diperkenalkan pada 2009, PTRS berjaya mengubah nasib pelajar sederhana dan lemah pelajaran untuk lulus peperiksaan tersebut.

Berikut adalah cara untuk mendaftar:

 


Pengarang :