Reaksi sebahagian pekerja warga asing yang berada di luar rumah susulan pelaksanaan PKPD asrama pekerja Top Glove pada 21 November 2020 di Jalan Abadi 1A Meru Klang. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

MB: Vaksinasi pekerja asing penuhi sasaran 70 peratus imuniti kelompok

SHAH ALAM, 26 JAN: Rancangan vaksinasi ke atas sejuta pekerja asing di Selangor perlu diambil kira bagi mencapai sasaran 70 peratus imuniti kelompok seluruh negeri.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pelan itu merangkumi pekerja asing yang tinggal bersama enam juta penduduk tempatan, lapor MalaysiaKini.

“Selepas mendapat vaksin, saya dimaklumkan orang itu hanya akan kebal tapi dia masih boleh jadi pembawa kepada virus ini. Jadi suka atau tidak orang lain juga harus kebal kepada virus tersebut.

“Jika tidak, komuniti (tempatan) kita kebal tetapi pada masa sama ada warga asing tidak kebal kerana kita tidak memberikan vaksin kepada mereka,” katanya.

Amirudin menambah Kerajaan Negeri mungkin menawarkan harga subsidi kepada pekerja asing untuk mendapatkan suntikan vaksin berbanding rakyat tempatan yang diberi secara percuma.

“Inilah sebabnya mengapa Kerajaan Negeri bersiap memberi vaksin untuk pekerja asing berdaftar melalui majikan mereka untuk mencapai imuniti kelompok,” katanya.

Sebelum ini, Amirudin memaklumkan Kerajaan Negeri akan membeli tiga hingga lima juta dos vaksin bagi mengawal penularan Covid-19.

Menurutnya, langkah itu berupaya mengurangkan beban Kerajaan Persekutuan dan memastikan bekalan vaksin mencukupi untuk penduduk Selangor sekali gus memastikan kesihatan rakyat terus terjamin.


Pengarang :