Anggota Bomba dan Penyelamat zon Petaling melakukan melakukan sanitasi di Pangsapuri Damansara Bistari bagi mengekang daripada penularan wabak Covid-19 yang semakin meningkat jumlah kes semasa ketika tinjauan pada 14 Oktober 2020. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL

MKN tidak arah penyewa kondominium diwajib jalani saringan

KUALA LUMPUR, 29 JAN: Majlis Keselamatan Negara (MKN) tidak pernah mengeluarkan polisi atau arahan yang mewajibkan penyewa termasuk penyewa warga asing atau pelawat melakukan ujian saringan Covid-19 untuk memasuki apartment, kondominium atau kawasan perumahan tertutup.

Bagaimanapun, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata agensi tersebut tidak menghalang pihak pengurusan kondominium atau kawasan perumahan berbuat demikian bagi menjaga keselamatan penduduk.

“Kawasan perumahan, kondominium atau apartment tertutup adalah kawasan persendirian yang mana pengurusan boleh membuat peraturan di dalam kawasan mereka.

“Malah mereka boleh membuat peraturan menyekat pelawat, contohnya di Sarawak, orang luar tidak dibenarkan melawat rumah-rumah panjang,” katanya menerusi hantaran di Twitter hari ini.

Ismail Sabri berkata demikian mengenai dakwaan daripada beberapa ahli parlimen yang menyatakan keperluan ujian saringan Covid-19 kononnya melibatkan semua penyewa di kondominium.

Semalam, dalam sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Ismail Sabri berkata tindakan pihak pengurusan kondominium yang mengarahkan penyewa membuat ujian calitan Covid-19 sebelum memasuki unit kediaman adalah dibenarkan.

-BERNAMA


Pengarang :