Kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat Johor mengangkat barang seperti tikar, selimut, bantal dan barang keperluan lain untuk diedarkan kepada mangsa banjir yang ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Dewan Kolej Vokasional Kota Tinggi pada 5 Januari 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

NGO disaran rujuk pusat kawalan bencana sebelum salur bantuan

KUALA LUMPUR, 5 JAN: Badan bukan kerajaan (NGO) yang ingin menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir disaran berhubung dengan pusat kawalan bencana di daerah terjejas bagi memastikan kelancaran program mereka.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata mereka akan memperoleh maklumat lengkap berhubung jumlah mangsa, lokasi yang terlibat serta jenis bantuan yang diperlukan.

“Kerajaan tidak menyekat aktiviti NGO dalam menghulurkan bantuan kepada mangsa yang memerlukan. Cuma saya nasihatkan, perlu hubungi pusat pengurusan bencana,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di sini hari ini.

Selain itu juga katanya bantuan tersebut turut boleh disalurkan kepada mangsa banjir yang tidak dapat keluar dari kawasan masing-masing.

Mengenai arahan bekerja dari rumah, Ismail Sabri berkata hingga kini tiada sebarang perubahan mengenai perkara itu.

– BERNAMA


Pengarang :