Selangorkini
Red Giants merupakan kelab Asia pertama Oliver Buff dan ini peluang terbaik beliau untuk mengembangkan karier bola sepak. Foto: Selangor FC
AGENDA SUKANKINI

Oliver Buff ‘senjata baharu’ Selangor FC hadapi Liga Malaysia

SHAH ALAM, 26 JAN: Selangor FC secara rasmi mengumumkan Oliver Buff sebagai pemain import terbaru bagi menghadapi saingan Liga Malaysia bagi musim 2021.

Oliver berkata, Red Giants merupakan kelab Asia pertama dirinya dan merasakan ini peluang terbaik untuk mengembangkan karier bola sepak.

“Saya mendapat panggilan telefon dari ejen mengenai projek di Malaysia bersama Selangor FC dan saya juga sempat bercakap bersama ketua jurulatih Selangor FC, Karsten Neitzel dan Pengarah Teknikal Red Giants, Michael Feichtenbeiner mengenai rancangan mereka.

“Dari minit pertama lagi saya benar-benar yakin bahawa saya ingin menjadi sebahagian dari keluarga Merah Kuning,” katanya menerusi laman sesawang Selangorfc.com.

Mesra dengan panggilan Oli, beliau pernah membarisi skuad remaja Switzerland bersama pasukan B-15 sehingga B21 tahun dan beraksi dalam beberapa kejohanan antarabangsa termasuk di temasya Sukan Olimpik 2012 London selain menjulang kejuaraan Piala Dunia B-17 pada 2009.

Beliau juga pernah menyarung jersi pasukan remaja FC Zürich di Switzerland dari 2007 dan berjaya melakukan penampilan pertama bersama pasukan utama pada pertengahan 2010.

Dengan 217 penampilan Oliver merupakan salah seorang tonggak utama FC Zürich sewaktu membantu kelab itu menjulang Piala Swiss dua musim berturut-turut pada 2013-2014 dan 2015-2016 sebelum berhijrah ke pasukan divisyen 2 di Sepanyol, Real Zaragoza.

Sementara itu pengendali Selangor FC Karsten Neitzel berkata beliau sentiasa mengikuti perkembangan Oliver dari semasa ke semasa namun tidak berjaya membawanya beraksi di Jerman.

“Oliver seorang pemain yang mempunyai ketenangan, mampu membaca permainan dengan baik dan berkebolehan beraksi dengan baik dalam merencana serangan dan pertahanan pasukan.

“Dia juga mampu menjadi teladan kepada pemain muda lain. Saya harap dia mampu menunjukkan kualiti yang kita harapkan,” katanya.


Pengarang :