Foto Facebook Sriwijaya Air
AGENDA GLOBAL

Operasi cari pesawat Sriwijaya Air di perairan Kepulauan Seribu

JAKARTA, 10 JAN: Pihak berkuasa Indonesia hari ini meningkatkan operasi mencari pesawat Sriwijaya Air yang disahkan terhempas di perairan Kepulauan Seribu semalam.

Kementerian Perhubungan, Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS), polis Indonesia (Polri), Tentera Indonesia (TNI) dan agensi lain berkaitan dalam kenyataan bersama memaklumkan operasi pencarian bermula 6 pagi tadi adalah bagi mencari bangkai pesawat di perairan berkenaan.

“Data jumlah personel yang terlibat dalam operasi setakat pagi ini sebanyak 326 personel, jumlah kapal 38 unit, dua helikopter dan dua pesawat udara, masing-masing dari BASARNAS, TNI, Polri, Kementerian Perhubungan, Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia (BNPB) dan lain-lain.

“Kapal-kapal tersebut dilengkapi dengan peralatan seperti Multibeam Echosounder dan Remotely Operated Vehicle (ROV) untuk mengesan dan mencari bangkai pesawat, selain pasukan penyelam,” menurut kenyataan itu.

Pesawat jenis Boeing 737-500 yang membawa 62 penumpang dan anak kapal itu dilaporkan terputus hubungan selepas berlepas dari Jakarta menuju ke Pontianak pada 2.36 petang waktu Indonesia Barat, sebelum disahkan terhempas di perairan Kepulauan Seribu, Jakarta.

– BERNAMA


Pengarang :