Pengunjung mendapatkan barangan basah dan kering di jualan segar dari ladang anjuran Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) di Medan Selera Seksyen 7,Shah Alam pada 15 Januari 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Pengguna: Harga barangan pasar bergerak PKPS murah

SHAH ALAM, 17 JAN: Program Lori Selangor Agro Market memudahkan orang awam memperoleh barangan makanan segar ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Suri rumah Asrina Maidin, 50, berkata perkhidmatan anjuran Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) memudahkan kebanyakan penduduk.

Asrina Maidin. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Dengan lori bergerak, lebih mudah dapatkan barang basah dan kering kerana tidak perlu lagi beratur panjang seperti pasar tani ketika PKP,” ujarnya.

Roslina Tambong, 44, yang bekerja sendiri pula gembira kerana harga barang basah lori PKPS jauh lebih rendah daripada pasar raya.

“Mungkin PKPS boleh tambah lain-lain barang, jadi kita boleh beli semua yang diperlukan untuk memasak di satu tempat sahaja,” katanya.

Roslina Tambong. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Kakitangan kerajaan Zainal Abidin Kassim, 53 berharap program itu diteruskan pada masa depan berikutan harganya berpatutan selain menjimatkan masa pengguna.

“Barangan juga berkualiti dan segar. Lokasinya dekat dengan rumah, jadi dapat jimatkan masa mencari parkir atau beratur di pasar raya,” katanya.

Zainal Abidin Kassim. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Perkhidmatan berkonsep kendera saji bergerak mengikut jadual ke lokasi terpilih semua daerah pada setiap hari kecuali Isnin bermula pukul 8 pagi hingga 1 petang.

Bulan ini, lori berada sekitar sini sebelum dijadual ke Gombak dan Ampang bulan depan. Jadual lokasi boleh didapati menerusi Facebook PKPS.

Grafik: PKPS

 


Pengarang :