Selangorkini
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pengumuman darurat jejas fungsi Parlimen, DUN perangi Covid-19

SHAH ALAM, 13 JAN: Tindakan menggantung sidang Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) ketika darurat menjejaskan fungsinya sebagai tempat membincangkan kepentingan rakyat terutama usaha memerangi Covid-19.

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Selangor berkata institusi tersebut perlu dibenarkan berjalan seperti biasa sebagai tempat semak dan imbang kepada setiap keputusan kerajaan.

“Keputusan ini tidak boleh diterima sama sekali malah kezaliman telah berlaku apabila kerajaan menghalang sidang Parlimen dan DUN daripada berlangsung.

“Saya menggesa perdana menteri mempertimbangkan semula keputusan ini dan membenarkan sidang DUN dan Parlimen dijalankan dengan tatacara operasi piawai (SOP) lebih ketat,” kata Elizabeth Wong.

Perdana Menteri mengumumkan tiada sidang Parlimen, DUN dan pilihan raya sepanjang tempoh darurat.

Tan Sri Muhyiddin Yassin juga berkata pelaksanaan darurat bukan perintah berkurung atau rampasan kuasa tentera, sebaliknya kerajaan awam terus berfungsi mengikut perlembagaan.

Beliau berkata satu jawatankuasa bebas bakal ditubuhkan menerusi kuasa Ordinan yang akan dimasyhurkan oleh Yang di-Pertuan Agong bagi meneliti keperluan dan masa sesuai untuk diadakan pilihan raya umum.


Pengarang :