Selangorkini
Pengurus Pembangunan Usahawan PKNS, Yuzawati Yusof pada sidang media di Hotel De’ Palma, Shah Alam pada 12 Januari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

PKNS jalin kerjasama IPT tempatan, perkukuh usahawan bidang perkhidmatan

SHAH ALAM, 13 JAN: Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) meneruskan jalinan kerjasama dengan institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan bagi memperkukuhkan usahawan dalam bidang perkhidmatan.

Pengurus pembangunan usahawannya berkata kolaborasi melibatkan penuntut atau graduan lepasan institut kemahiran mara, GiatMARA, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Teknologi Mara dan Universiti Putra Malaysia.

Yuzawati Yusof menjelaskan kepakaran dimiliki mereka dalam aspek pembersihan, pencucian, pengubahsuaian ruang dalaman bangunan dan pemotongan rumput diterapkan ke bidang perniagaan.

“Dua pendekatan diguna pakai sama ada mereka yang masih belajar di tahun akhir atau sudah tamat pengajian dan belum mendapat sebarang tawaran pekerjaan.

“Kita akan kumpul dan dekati kesemua mereka bagi menjayakan pelaksanaan program ini. Mahasiswa mahupun graduan kemahiran serta perniagaan boleh kerjasama untuk membentuk sebuah perniagaan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media yang diketuai EXCO pembangunan usahawan Rodziah Ismail di Hotel De’Palma di sini semalam.

Yuzawati berkata pihaknya menyahut cabaran Kerajaan Negeri melahirkan lebih ramai usahawan dalam sektor perkhidmatan malah percaya mampu direalisasikan jika diberi sokongan berterusan.

Sementara itu, Rodziah berkata Kerajaan Negeri meletak sepenuh kepercayaan terhadap perbadanan tersebut menggalas tanggungjawab untuk menerajui gig atau perkhidmatan khusus.

“Selain daripada aspek pendigitalan yang sebenarnya menjadi tonggak penting, ekonomi gig dalam industri pembinaan turut diberi perhatian kerana ini merupakan permulaan perjalanan kita di era norma baharu,” kata wakil rakyat Batu Tiga.


Pengarang :