Ng Sze Han bercakap kepada media selepas melawat tapak tempat letak kereta baharu di Batu 14, Jalan Puchong, Puchong pada 31 Disember 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

PKP: Pasar pagi dibenar mulai 6 pagi, kaedah berbeza ikut PBT 

SHAH ALAM, 17 JAN: Pasar pagi di Selangor dibenarkan beroperasi mulai esok dari 6 pagi hingga 12 tengah hari sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

EXCO kerajaan tempatan berkata kaedah pengurusan dan kawalan setiap kawasan pasar tersebut adalah berbeza mengikut ketetapan pihak berkuasa tempatan (PBT) masing-masing.

“Keputusan dibuat selepas perbincangan bersama PBT. Memadangkan struktur dan operasi lokasi berbeza, ia akan ditentukan PBT mengikut kesesuaian dan keupayaan kawalan kawasan.

“Penjaja dan pengunjung pasar pagi dikehendaki mematuhi SOP (tatacara operasi piawai),” kata Ng Sze Han menerusi kenyataan hari ini.

Mulai Rabu lalu hingga 26 Januari ini, PKP dilaksanakan seluruh Selangor bagi mengekang penularan Covid-19 yang semakin meningkat.

Susulan itu hanya lima sektor yang dikategorikan sebagai bidang ekonomi penting membabitkan pengilangan dan pembuatan, pembinaan, perkhidmatan, perdagangan dan pengedaran, serta perladangan dan komoditi dibenarkan beroperasi.


Pengarang :