Pegawal keselamatan menarik pintu pagar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Utama Damansara (4) yang diarah tutup berikutan daerah Petaling dikelaskan sebagai zon merah Covid-19 ketika tinjauan pada 12 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PKP: Sesi sekolah tetap mula 20 Januari, majoriti dari rumah

SHAH ALAM, 11 JAN: Sesi persekolahan secara bersemuka di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hanya melibatkan pelajar yang akan menduduki peperiksaan utama dan setara.

Peperiksaan itu meliputi Sijil Pelajaran Malaysia, Sijil Vokasional Malaysia, Sijil Kemahiran Malaysia, Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia, Sijil Tinggi Agama Malaysia dan Diploma Vokasional Malaysia.

“Justeru, pelajar sekolah berasrama penuh dan harian yang akan menduduki peperiksaan boleh pulang ke asrama mulai 16 Januari dengan surat kebenaran dikeluarkan oleh pihak sekolah,” menurut Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam kenyataan hari ini.

Kementerian itu memaklumkan murid sekolah rendah dan pelajar tingkatan satu hingga empat pula mengikuti pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) mulai 20 Januari.

Kelihatan seorang pelajar keluar dari pintu pagar sekolah setelah tamat sesi persekolahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri Titiwangsa pada 7 Oktober 2020. Foto BERNAMA

Sementara itu, bagi Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus ke tingkatan satu, calon berdaftar yang belum mengambil penilaian tersebut akan mengikutinya antara 20 hingga 29 Januari.

“Bagi kemasukan ke tingkatan empat, pentaksiran antara 15 hingga 25 Februari dan surat kebenaran khas akan dikeluarkan oleh KPM bagi membolehkan calon merentas negeri atau daerah,” maklum KPM.

Kementerian menjelaskan semua guru perlu kembali ke stesen bertugas sebelum 20 Januari dan yang terlibat dengan peperiksaan utama perlu melaksana pengajaran dan pembelajaran secara bersemuka.

Menurutnya, pelajar kolej matrikulasi pula perlu kekal di kampus masing-masing untuk mengikuti pembelajaran secara hibrid sementara pelajar Institut Pendidikan Guru secara maya mulai 17 Januari.

Di samping itu, menurut kementerian, semua tadika swasta yang berdaftar dengan KPM boleh terus
beroperasi secara bersemuka.

Bagi kawasan PKP Bersyarat dan PKP Pemulihan, kementerian berkata operasi institusi pendidikan bawah KPM dan swasta adalah berdasarkan takwim masing-masing.

Kerajaan melaksanakan PKP meliputi tiga peringkat di seluruh negara selama 14 hari bermula Rabu.


Pengarang :