Selangorkini
Imam Besar Masjid Negara Ehsan Mohd Hosni mengimamkan solat Jumaat dengan mematuhi SOP dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Masjid Negara pada 15 Mei 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

PKP: Solat Jumaat hanya 30 jemaah di W.Persekutuan – Jawi

KUALA LUMPUR, 13 JAN: Solat Jumaat di semua masjid dan surau Jumaat di Wilayah Persekutuan dibenarkan sehingga 30 orang sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Mohd Ajib Ismail berkata ketetapan berkenaan telah diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Dalam satu kenyataan beliau berkata sepertimana diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin kelmarin, solat fardu pula hanya dibenarkan dengan maksimum lima jemaah, yang terdiri daripada ahli jawatankuasa dan pegawai-pegawai masjid.

Selain itu, katanya laungan azan bagi solat fardu lima waktu hendaklah diteruskan seperti biasa, namun semua aktiviti pengimarahan di masjid dan surau di Wilayah Persekutuan perlu ditangguhkan buat sementara waktu.

“Aktiviti pengimarahan seperti kuliah, ceramah dan seumpamanya boleh dilaksanakan secara dalam talian atau FB Live yang dibuat di kediaman penceramah dan dikongsikan kepada ahli kariah,” katanya.

Beliau turut mengingatkan pengurusan masjid untuk mematuhi dan memastikan tatacara operasi piawai diikuti termasuk mewujudkan kaunter di pintu masuk untuk memeriksa suhu badan, sanitasi dan merekod kehadiran jemaah.

Selain itu, beliau mengingatkan pengurusan masjid untuk kerap melakukan sanitasi di ruang solat dan kawasan sekitar dan memastikan petugas mencukupi untuk mengawal jemaah dari segi pematuhan SOP.

– BERNAMA

 


Pengarang :