Petugas kesihatan memasukkan sampel calitan ke dalam bekas khas untuk menjalani ujian makmal ketika program Saringan Komuniti Covid-19 Taman Sri Muda, Shah Alam pada 7 Januari 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

RM3 juta bantuan makanan, manfaat lebih 13,000 petugas hadapan

SHAH ALAM, 20 JAN: Bantuan makanan kepada petugas barisan hadapan di Selangor akan diteruskan dengan perbelanjaan RM3 juta.

Dato’ Menteri Besar berkata inisiatif melalui Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) memanfaatkan seramai 9,822 petugas perubatan di hospital dan pejabat kesihatan daerah.

Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan bantuan turut disalur kepada 3,500 anggota polis dan Angkatan Tentera Malaysia yang bertugas pada sekatan jalan raya termasuk operasi pematuhan tatacara operasi piawai (SOP).

“Bantuan makanan ini akan diberikan untuk makan tengah hari dan malam,” katanya dalam pengumuman khas Pakej Kita Selangor hari ini.

Pakej dengan implikasi kewangan berjumlah RM73.877 juta bagi meringankan beban rakyat melalui pelbagai inisiatif khas untuk mendepani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0.

Pelan itu antara lain menggiatkan usaha memerangi wabak Covid-19 dan merangsang ekonomi negeri termasuk pemberian bantuan kepada golongan terjejas.


Pengarang :