Anggota polis melakukan sekatan jalan raya di Lebuhraya Persekutuan berhadapan bangunan Majlis Perbandaran Klang susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan akibat penularan Covid-19 pada 20 Mac 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDABERITA UTAMANASIONAL

Wilayah Persekutuan, Selangor antara enam negeri dikenakan PKP

SHAH ALAM, 11 JAN: Kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) meliputi tiga peringkat untuk tempoh 14 hari bemula 13 Januari.

Perdana menteri memaklumkan PKP dikenakan ke atas enam negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata PKP Bersyarat pula dilaksana di Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan.

“Sementara PKP Pemulihan (PKPP) dikuat kuasa bagi Perlis dan Sarawak serta akan diteruskan sepanjang tempoh tersebut,” katanya dalam perutusan khas hari ini.

Orang ramai mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dengan memakai pelitup muka di tempat awam ketika tinjauan di ibu kota pada 9 Januari 2021. Foto BERNAMA

Beliau berkata PKP dikenakan ke atas negeri berisiko tinggi hasil penilaian oleh Kementerian Kesihatan Malaysia selain keupayaan khidmat kesihatan mencapai tahap maksimum.

Sementara itu, Muhyiddin berkata aktiviti sosial melibatkan perkumpulan ramai seperti kenduri kahwin, persidangan, perarakan keagamaan dan sukan berkumpulan tidak dibenarkan.

Menurutnya, hanya negeri di bawah pelaksanaan PKPP boleh melakukan aktiviti tersebut, tertakluk kepada pematuhan tatacara operasi piawai (SOP) yang ketat.

“Pergerakan rentas negeri juga tidak dibenarkan di seluruh negara manakala bagi kawasan PKP, pergerakan rentas daerah juga dilarang.

“Susulan larangan pergerakan merentas negeri dan daerah ini, operasi sekatan jalan raya akan mula berkuat kuasa pada jam 12.01 tengah malam, 13 Januari 2021,” kata Muhyiddin.

Jelasnya, bagi negeri yang dilaksanakan PKP, pergerakan terhad dalam radius 10 kilometer dan hanya dua anggota isi rumah dibenarkan untuk membeli barangan keperluan.

Tegasnya, individu yang melanggar larangan tersebut boleh dikenakan kompaun maksimum RM1,000.


Pengarang :