Selangorkini
Selain polis, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga turut bersama bertugas pada sekatan jalan raya sekitar kawasan Jalan Bukit Bintang bagi memantau pergerakan orang ramai susulan pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika tinjauan pada 15 Januari 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

42,120 anggota ATM terima vaksin Covid-19 fasa pertama – menteri

SEREMBAN, 20 FEB: Seramai 42,120 anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di seluruh negara akan menerima suntikan vaksin Covid-19 pada fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang dijadualkan bermula 26 Februari ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pemberian vaksin itu melibatkan 84,240 dos dengan setiap anggota menerima dua dos suntikan vaksin.

“Saya percaya Mac nanti (anggota) kita akan terima (vaksin) memandangkan tentera juga adalah barisan hadapan. Ini termasuk juga anggota yang mengawal sekatan jalan raya dan Op Benteng bersama polis.

“Jadual (pemberian vaksin) akan ditetapkan dan dimaklumkan pada pihak ATM,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT), Markas 1 Briged, Kem Sikamat, di sini hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata untuk ketibaan vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 esok, ATM juga akan dilibatkan bagi kawalan keselamatan mulai esok hingga waktu suntikan diberikan kepada orang awam.

Esok, Malaysia akan menerima 312,390 dos vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 yang akan diterbangkan dengan penerbangan pesawat penumpang Malaysia Airlines ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang dan diasingkan sebelum dihantar ke pelbagai tempat penyimpanan vaksin di seluruh negara.

Sementara itu, ditanya sama ada ATM mempertimbang menjadikan hospitalnya antara pusat simpanan vaksin, Ismail Sabri berkata ATM bersedia membantu kerajaan dalam sebarang keadaan selain mempunyai keanggotaan yang mencukupi.

“Insya-Allah, kita bersedia berbincang dengan Hospital Angkatan Tentera lagi pun ATM juga banyak terlibat dalam urusan Covid-19 termasuk menyediakan Hospital Medan ATM di Sabah sebelum ini,” katanya.

Terdahulu, Ismail Sabri menjelaskan, lawatannya ke RKAT itu adalah sebahagian daripada lawatan ke formasi-formasi Tentera Darat Malaysia.

“Di sini saya juga telah meluluskan pembinaan dewan serbaguna bernilai RM5 juta yang akan dibina sama ada tahun ini atau awal tahun hadapan dan turut sempat menziarahi empat rumah bagi menyantuni waris dan anggota yang menghidapi penyakit,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :