Selangorkini
Projek Gerbang Maritim Selangor memfokuskan kepada penjanaan semula Sungai Klang melibatkan tiga aktiviti utama iaitu pembersihan, pemuliharaan dan pembangunan. Foto ARKIB SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Air Selangor rancang bina LRA baharu di hilir Sungai Klang

SHAH ALAM, 13 FEB: Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) merancang untuk membina loji rawatan air (LRA) baharu di hilir Sungai Klang.

Agensi memaklumkan pembinaan loji berkenaan bakal menyalurkan bekalan air tambahan kepada pengguna pada masa akan datang.

“Abstraksi air dari Sungai Klang sebenarnya bertujuan untuk mengoptimumkan penggunaan sumber air mentah di hilir sungai tanpa dibazirkan masuk ke laut.

“Ia selari dengan trend terkini operator air global yang turut mengabstrak air mentah di hiliran sungai dan kemudiannya dirawat secara biologikal di kolam takungan sebelum dirawat di LRA berdekatan,” katanya di Facebook.

Kenyataan itu dibuat susulan ramai pengikut media sosial meragui kualiti air Sungai Klang untuk dijadikan sumber air baharu pada masa akan datang.

Sementara itu, jurucakap Air Selangor ketika dihubungi memaklumkan perkembangan lanjut berkaitan perkara tersebut akan diumumkan dalam masa terdekat.

Gambar menunjukkan aliran air Sungai Langat yang melalui kolam takungan sebelum diabstrak di LRA. Foto Facebook Air Selangor.

Pengarang :