Selangorkini
Pengguna Bas Smart Selangor memakai pelitup muka ketika tinjauan SelangorKini di perhentian bas Bandar Baru Ampang pada 3 Jun 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

Bas Smart Selangor buat lebih 15 pusingan bawa pesakit, petugas di PKRC

SHAH ALAM, 1 FEB: Bas Smart Selangor disediakan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Serdang melakukan lebih 15 pusingan sehari bagi urusan membawa pesakit dan petugas kesihatan.

EXCO pengangkutan berkata kekerapan tersebut bergantung kepada permintaaan serta bilangan pesakit pandemik di pusat bertempat di Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) itu.

“Setiap hari bas ini akan membuat antara 15 hingga 20 pusingan bergantung kepada situasi. Dari jumlah itu tiga hingga lima pusingan membawa pesakit positif manakala selebihnya membawa kakitangan dari PKRC ke tempat penginapan,” kata Ng Sze Han kepada SelangorKini.

Beliau berkata semua pemandu kenderaan akan melalui proses nyahkuman sebelum mengambil dan menghantar pesakit atau kakitangan bertugas.

“Apabila waktu bekerja tamat, bas juga akan dibersihkan dan menjalani proses sama di depot RapidKL bagi memastikan keselamatan pemandu serta penumpang,” katanya.

Minggu lalu, Sze Han memaklumkan sebanyak 10 Bas Smart Selangor disediakan untuk tujuan itu dan dinyahkuman dari semasa ke semasa.


Pengarang :