Foto Instagram Breast Cancer Foundation Malaysia
RENCANA WAWANCARA

Bina pangkalan genetik terbesar barah payudara, kesan rawatan terbaik

Oleh Muhammad Basir bin Roslan

KUALA LUMPUR, 3 FEB: Kanser adalah punca kematian nombor satu dunia dan menurut tinjauan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada tahun 2018, penyakit itu ‘pembunuh’ keempat terbesar, di negara ini.

Kes kanser berterusan meningkat saban tahun, dengan hampir 60 peratus dikesan pada tahap yang sudah lewat, justeru menjejaskan kelangsungan hidup pesakit.

Untuk menentukan dengan tepat jenis kanser pesakit serta rawatan terbaik bagi mereka, doktor akan menggunakan pemetaan genom manusia bagi memeriksa ketumbuhan pada tahap genetik.

Dengan menggunakan pendekatan ini, banyak kemajuan yang menakjubkan dicapai dalam rawatan kanser payudara dengan wujudnya ribuan analisis sampel kanser payudara dari negara-negara seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada.

Namun, majoriti genom berciri (jumlah deoxyribonucleic acid atau DNA dalam organisma) yang digunakan dalam penyelidikan kanser payudara adalah dari wanita Kaukasia – dengan kurang daripada lima peratus dari wanita berketurunan Asia, dengan orang Asia merangkumi separuh daripada penduduk dunia.

Bagi menangani isu ini, Cancer Research Malaysia (CRMY) berganding bahu dengan University of Cambridge di England dan Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC) untuk mengadakan kajian bertujuan mewujudkan pangkalan genetik dan genomik terbesar kanser payudara Asia.

Peta genomik, genetik terbesar

Ketua Pegawai Saintifik, CRMY, Profesor Datin Paduka Dr Teo Soo Hwang, yang mengetuai kajian ini berkata, maklumat genomik membolehkan doktor mendiagnosis secara lebih tepat, di samping memilih rawatan yang tepat untuk pesakit.

“Amat kritikal untuk kita menutup jurang dalam penyelidikan genomik Asia, sekiranya tidak, kita mungkin tidak dapat mengesan maklumat genetik penting yang mungkin jarang berlaku dalam orang Kaukasia, tetapi lazim bagi orang Asia,” beliau memberitahu Bernama.

Menerusi kajian tersebut, mereka mendapati orang Asia mempunyai risiko lebih tinggi mendapat kanser payudara yang agresif. Orang Asia juga lebih cenderung mewarisi gen TP53 bermutasi serta mempunyai profil imun yang diperkaya.

Menurut Dr Teo, penerbitan penyelidikan dalam jurnal sains yang berprestij, Nature Communications pada 22 Disember 2020 memberi peluang untuk pembaikan dalam ketepatan perubatan bagi pesakit kanser Asia.

“Pangkalan data ini tonggak penting dalam misi kami untuk menyelamatkan nyawa menerusi penyelidikan terhadap orang Asia, dan kami akan meneruskan usaha ini untuk memastikan penyelidikan genomik lebih meluas dan inklusif. Ini untuk membolehkan semua orang mendapat manfaat daripada kemajuan teknologi,” tambahnya.

Penyelidikan itu, yang dijalankan bermula tahun 2012 itu adalah kolaborasi antara CRMY dengan Profesor Carlos Caldas dan Dr Suet-Feung Chin dari Institut Penyelidikan Kanser Cambridge UK, dan Profesor Pathmanathan Rajadurai serta Professor Emeritus Datuk Dr Yip Cheng Har dari SJMC.

Penyelidikan itu, juga disokong oleh geran penyelidikan dan dana amal dari UK Medical Research Council melalui Newton-Ungku Omar Fund, Scientex Foundation, Sime Darby Foundation, Petronas Foundation, Cancer Research UK dan Estee Lauder Group of Companies.

Subjenis HER2 lebih lazim dalam kalangan penduduk Asia

Dr Yip, yang juga perunding pakar bedah payudara di SJMC berkata, susunan genomik dalam 560 sampel ketumbuhan kanser dianalisis sewaktu kajian dan penyelidik mendapati subjenis kanser payudara yang agresif, menunjukkan protin HER2 adalah lebih lazim dalam kalangan wanita Asia berbanding Kaukasia.

Tisu primer ketumbuhan serta sampel darah diperolehi daripada 560 orang pesakit wanita yang menghidapi kanser payudara, dirawat di SJMC antara tahun 2012 dan 2017, dan turut serta dalam penyelidikan ini.

“Subjenis HER2 kanser payudara adalah antara yang paling agresif, dan semakin jelas bahawa faktor risiko mungkin berbeza daripada kanser payudara yang lain. Kajian kami menunjukkan orang Asia berisiko lebih tinggi untuk penyakit agresif seperti ini dan menunjukkan lebih banyak penyelidikan diperlukan terhadap orang Asia, agar kita dapat menyelamatkan lebih ramai nyawa, ” kata Dr Yip.

Sebagai tambahan, penyelidikan mereka juga menunjukkan gen TP53 – sering dipanggil “penjaga genom”kerana ia melindungi sel normal daripada menjadi sel kanser – lebih kerap berubah dalam kanser payudara orang Asia, berbanding Kaukasia.

Penyelidikan itu juga menunjukkan, seorang daripada tiga orang pesakit kanser payudara Asia mempunyai perubahan gen ini dan tidak ada rawatan yang mensasarkan kanser jenis ini. Ini bermakna lebih banyak lagi perlu dilakukan untuk membantu penyelidik memahami mengapa orang Asia mempunyai mutasi TP53 dan bagaimana untuk memperbaiki peluang kelangsungan hidup mereka.

Ujian klinikal

Penyelidik kanan University of Cambridge, Dr Suet-Feung Chin, yang mengetuai bersama penyelidikan tersebut berkata, gen TP53 sering bermutasi dalam hormon agresif, kanser payudara negatif wanita Kaukasia.

“Dalam pesakit kanser payudara Asia, kami mendapati kenaikan dalam mutasi TP53 dalam kes reseptor hormon positif dan dikaitkan dengan kadar kelangsungan hidup lebih rendah,” katanya.

Sementara itu, timbalan ketua bioinformatik CRMY, Dr Pan Jia Wern berkata penyelidik juga mendapati kanser payudara Asia lebih berkemungkinan mempunyai kehadiran sel imun.

Beliau juga mencadangkan sekiranya penyelidik boleh mencari jalan untuk melawan lapisan yang membuatkan kanser tidak dapat dikesan oleh sistem imun, ini mungkin dapat meningkatkan kadar kelangsungan hidup pesakit payudara Asia.

Penyelidik turut mendapati pembentukan peta genomik membolehken pemikiran baharu mengenai rawatan kanser payudara dalam kalangan orang Asia.

Untuk rekod, satu ujian klinikal baharu bagi menguji imunoterapi dalam kalangan pesakit kanser payudara Asia dimulakan pada Julai 2020.

Ia diketuai oleh CRMY, secara perkongsian dengan ahli onkologi dari Universiti Malaya dan Hospital Universiti Nasional Singapura.

-BERNAMA


Pengarang :