Selangorkini
Pelanggan mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ketika tinjauan di sebuah restoran sekitar Shah Alam pada 14 Oktober 2020. Pembelian makanan digalakkan secara bungkus dan pemakanan di premis hanya terhad dua orang satu meja. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Boleh makan di restoran mulai esok, terhad dua orang satu meja

SHAH ALAM, 9 FEB: Orang ramai dibenarkan makan di restoran, terhad kepada dua orang satu meja dan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) ketat berkuat kuasa esok.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan SOP berkenaan dalam sidang media mengenai perkembangan PKP hari ini.

Beliau berkata pemilik restoran juga perlu memberi tugasan kepada sekurang-kurangnya seorang pekerja bagi premis yang membenarkan makan di restoran untuk memastikan kawalan keluar masuk pelanggan ke premis.

Katanya, tugasan itu juga bagi memastikan kehadiran pekerja dan pelanggan direkodkan, penjarakan fizikal satu meter semasa berada di premis serta menghadkan bilangan pelanggan berada di premis pada satu-satu masa.

 


Pengarang :