Selangorkini
Petugas menunjukkan poskad dan aplikasi e-Cencus yang digunakan bagi melengkapkan proses bancian penduduk ketika sidang media pelaksanaan banci penduduk dan perumahan Malaysia (MyCensus2020) di Seksyen 13, Shah Alam pada 10 Julai 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Hanya 35 peratus isi maklumat banci 2020, e-Census masih dibuka

KUALA LUMPUR, 23 FEB: Setakat 21 Feb, kira-kira 10.45 juta atau 35 peratus sahaja daripada 32.7 juta rakyat Malaysia telah mengisi maklumat Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2020 (Banci 2020), kata Ketua Perangkawan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin.

Sehubungan itu beliau memohon kerjasama orang ramai supaya mengisi maklumat bancian itu segera dan sekiranya mereka yang ingin membuat pengisian tanpa pertemuan bersemuka, boleh terus berbuat demikian melalui sistem e-Census yang masih dibuka.

Beliau berkata Banci 2020 telah bermula sejak 7 Julai lepas dengan pelaksanaan banci dalam talian (e-Census) serta kaedah Temu Ramah Melalui Telefon atau (CATI), dan DOSM masih belum melaksanakan Banci 2020 secara besar-besaran melalui pertemuan bersemuka disebabkan kekangan penularan Covid-19.

“Apa yang dilaksanakan ketika ini, anggota kami bergerak membuat bancian bersemuka secara bersasar yang tidak ada kekangan dari segi pergerakan, dan mengikut kesesuaian serta keselesaan komuniti setempat,” katanya dalam sesi soal jawab dalam program Hari Bersama Pelanggan DOSM 2021 secara maya, hari ini.

“Jika orang ramai tidak selesa dengan sistem e-census, anggota kami di lapangan akan membantu menggunakan sistem CATI atau kami boleh menghantar soalan soal selidik secara manual,” katanya.

Banci 2020 telah dilaksanakan secara dua fasa, yang pada asalnya tempoh fasa pertama 7 Julai hingga 30 Sept 2020 dan tempoh fasa kedua dari 7 hingga 24 Okt 2020, namun tempoh pelaksanaannya telah dijadualkan semula.

– BERNAMA


Pengarang :