Selangorkini
Dato’ Seri Amirudin Shari (tengah) bergambar bersama barisan EXCO Kerajaan Negeri selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 di Hospital Shah Alam pada 25 Februari 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kawal penularan wabak, EXCO harap rakyat yakin ambil vaksin

SHAH ALAM, 26 FEB: Program suntikan vaksin yang bermula secara rasmi di Selangor semalam diharap memberi keyakinan kepada rakyat untuk menjalani proses itu.

EXCO kesihatan awam berkata langkah tersebut penting bagi mengawal penularan wabak berikutan negeri ini menyumbang 33 peratus daripada keseluruhan kes dalam negara.

“Kita menyambut baik proses ini dan akan terus bekerjasama dengan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor untuk memastikan kesihatan rakyat terpelihara.

“Saya berharap orang ramai juga akan lebih yakin untuk menerima suntikan vaksin,” kata Dr Siti Mariah Mahmud pada pelancaran program imunisasi vaksin Covid-19 peringkat Selangor di sini.

Semalam, beliau bersama Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari, EXCO Kerajaan Negeri dan anggota Majlis Keselamatan Negeri menerima suntikan vaksin.

Sementara itu, Dr Mariah meminta penduduk terus mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) bersesuaian dengan norma baharu meskipun program imunsasi sudah dilaksanakan.

Selangor menerima 78,000 dos vaksin yang memberi keutamaan kepada petugas hadapan termasuk wakil rakyat dan diagih secara berperingkat mengikut kumpulan sasaran atau berkepentingan.

 


Pengarang :