Selangorkini
Tapak pembuangan sampah haram di bawah jambatan di Taman Kem, Jalan Jeti, Klang yang dibersihkan KDEBWM pada 5 November 2019. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

KDEBWM kesan 55 lokasi sampah haram di DUN Sentosa

SHAH ALAM, 23 FEB: Sebanyak 55 lokasi pembuangan sampah haram dikesan KDEB Waste Management (KDEBWM) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sentosa sepanjang tahun lalu.

Pengurus Besar Operasi Mohd Idris Mohamed Yusof berkata lokasi membabitkan Sungai Jati, Bukit Nenas, Labuhan Dagang dan Andalas.

“Bagi menangani masalah ini, kita akan menubuhkan jawatankuasa khas dan memantau isu ini dalam tempoh enam bulan.

“Justeru akan ada peruntukan tambahan untuk menggerakkan usaha ini, walaupun aktiviti tidak bermoral ini akan berulang, tetapi usaha KDEBWM adalah untuk mengurangkan lokasi tapak sampah haram,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Mesyuarat Penyelarasan Pembersihan Yang Mantap DUN Sentosa, semalam yang turut dihadiri Ahli Dewan Negerinya, Dr Gunaraj George.

Pada Sidang Dewan Negeri Selangor lalu, EXCO Kerajaan Tempatan Ng Sze Han memaklumkan sebanyak 874 kes berkaitan pembuangan sampah haram dan pelepasan air sampah direkodkan sehingga September 2020.

Daripada jumlah itu, Majlis Perbandaran Klang (MPK) mencatatkan jumlah kes tertinggi iaitu 346 kes yang telah dijatuhkan hukuman.


Pengarang :