Selangorkini
EXCO Pembangunan Usahawan, Rodziah Ismail pada sidang media di Hotel De’ Palma, Shah Alam pada 12 Januari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Kerajaan perlu yakinkan pelabur, elak pengangguran bertambah

SHAH ALAM, 15 FEB: Kerajaan digesa bijak mengembangkan prospek ekonomi bagi memastikan masalah pengangguran tidak terus meningkat.

EXCO pembangunan usahawan berkata pendekatan itu perlu dalam keadaan negara berdepan ancaman Covid-19 sebagai langkah meyakinkan dan menarik pelabur sekali gus membantu peningkatan ekonomi.

“Keadaaan pasaran buruh merosot disebabkan pengaruh krisis kesihatan dan kesan ekonomi. Kebanyakan syarikat membekukan pengambilan pekerja kerana tidak yakin dengan pertumbuhan.

“Sekiranya tidak ditangani dengan sebaiknya ia berkemungkinan akan terus memperlahankan momentum pemulihan pasaran buruh,” kata Rodziah Ismail menerusi Facebook.

Pada 8 Februari lalu, Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata jumlah pengangguran meningkat kepada 772,900 orang pada kadar 4.8 peratus pada Disember tahun lalu berdasarkan perangkaan terkini Jabatan Perangkaan Malaysia.

Menurutnya, bilangan penduduk bekerja pula meningkat 0.1 peratus atau 19,300 orang kepada 15.22 juta orang selepas mencatatkan penurunan kecil pada bulan sebelumnya.


Pengarang :