Sampah yang dibuang di kawasan pembuangan haram di Jalan Sungai Tua Ulu Yam selepas halangan konkrit diletakkan MPS dialihkan pihak tidak bertanggungjawab pada 26 Februari 2020. – Foto ihsan MPS
PBT SELANGOR

Lapor kegiatan buang sampah haram dapat ganjaran wang tunai

SHAH ALAM, 10 FEB: Majlis Perbandaran Selayang (MPS) menawarkan ganjaran wang tunai sebanyak RM350 kepada individu yang melaporkan kegiatan pembuangan sampah haram di kawasan pentadbirannya.

Yang Dipertua MPS, Shamsul Shahril Badliza Mohd Noor berkata tindakan itu dilakukan bagi membantu pihak berkuasa tempatan memerangi aktiviti tidak bertanggungjawab daripada terus berleluasa.

“Untuk mengalakkan masyarakat menjadi mata dan telinga pihak berkuasa tempatan, individu yang melaporkan aktiviti pembuangan sampah haram kepada MPS akan diberi ganjaran.

“Tetapi dengan syarat dengan maklumat tersebut, ia akan membantu hingga tertangkapnya individu yang membuat kesalahan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi Jabatan Penguatkuasa dan Keselamatan MPS ditalian 03-61266009 dan 03-61266038.

Sepanjang tahun lalu, sebanyak 22 tapak pembuangan sampah haram berjaya dikesan oleh MPS dan 57 kompaun dikeluarkan.


Pengarang :