AGAMA AGENDA NASIONAL

Mais tangguh operasi bersemuka, Baitulmal secara janji temu

SHAH ALAM, 5 FEB: Majlis Agama Islam Selangor (Mais) menangguhkan operasi melibatkan pertemuan dengan orang ramai sehingga 18 Februari susulan lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Agensi itu bagaimanapun memaklumkan perkhidmatan Baitulmal dibuka secara bersemuka melalui penetapan janji temu terlebih dahulu.

Menurutnya, operasi di Pusat Perlindungan Wanita Baitul Ehsan, Pusat Pemurnian Akidah Baitul Iman dan Pusat Pemulihan Baitul Islah pula berjalan seperti biasa.

“Bagi perkhidmatan yang disediakan oleh Baitulmal, orang ramai boleh mendapatkan tempahan janji temu menerusi https://www.picktime.com/baitulmalmais .

“Antara perkhidmatan disediakan menerusi aplikasi itu ialah wasiat, hibah, harta pusaka, pengamanahan, fidyah, kaffarah, sedekah, wang tidak patuh syariah, wang orang berhutang, wang tidak dituntut, harta luqatah dan pendaftaran muallaf,” katanya dalam kenyataan.

Mais menambah, orang ramai boleh terus berurusan menerusi pelbagai perkhidmatan dalam talian di laman sesawang www.mais.gov.my .

Katanya perkhidmatan meliputi permohonan wasiat (e-wasiat), e-Aduan, katalog hartanah, sumbangan sedekah, bayaran premis atau tanah baitulmal, sewaan hartanah, bayaran utiliti premis dan bayaran tebus pusaka.

“Selain itu, sumbangan saham wakaf Selangor, sumbangan anak yatim, penyerahan wang tidak patuh syariah dan penyerahan wang orang berhutang,” katanya.


Pengarang :