Kelihatan pengunjung mematuhi SOP bagi mengekang penularan Covid-19 yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia dengan memakai pelitup separuh muka di tempat awam ketika tinjauan di ibu kota pada 1 Ogos 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Malaysia belum gagal tangani Covid-19 – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 4 FEB: Malaysia masih belum gagal dalam menguruskan pandemik Covid-19, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bagi memperjelaskan mengenai dakwaan sesetengah pihak berhubung perkara tersebut.

Menteri Kanan (Keselamatan) itu berkata walaupun ada yang beranggapan negara gagal susulan peningkatan kes sehingga empat angka setiap hari, hakikatnya adalah sebaliknya.

“Kita pernah berjaya sekali tetapi kita masih belum gagal, melalui hasil kajian yang dilakukan oleh Lowy Institute iaitu sebuah badan pemikir berpusat di Sydney, Australia terhadap Malaysia berkenaan kecekapan menguruskan Covid-19, Malaysia berada di kedudukan ke-16 daripada 98 negara,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.

Beliau berkata kedudukan tersebut mengatasi beberapa negara terkemuka di Asia antaranya Jepun dan Korea Selatan dengan skor diberikan ialah 71 peratus.

Beliau turut menafikan kerajaan tidak mempunyai pelan strategik bagi menangani Covid-19 seperti dakwaan pihak tertentu.

Ismail Sabri berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) malah menggariskan 15 pelan strategik yang diumumkan oleh beliau sendiri pada Selasa lepas.

Ia termasuk lima strategi di bawah Pelan Strategik melalui KKM iaitu termasuk memutuskan rangkaian transmisi, mengurangkan morbiditi dan kematian, memperkukuhkan diagnostik dan survelan, mencapai imuniti kelompok, meningkatkan tingkatkan kesedaran dan pembudayaan normal baharu.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata pemain industri kreatif perlu menyediakan cadangan tatacara operasi piawai (SOP) bagi membolehkan penggambaran iklan, drama dan filem dibenarkan semula.

“Kita faham, petugas belakang tabir ‘freelance’ amat terkesan. Ada dicadangkan agar sektor ini dibenarkan beroperasi, kita boleh pertimbangkan jika SOP itu dipersetujui KKM dan kita akan putuskan semula,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :