Selangorkini
Dato’ Seri Amirudin Shari (tengah) meninjau lokasi Saringan Komuniti Covid-19 di Dewan Kampung Lindungan PJS 6, Petaling Jaya pada 21 Februari 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Pendekatan Selangor depani Covid-19 jadi rujukan agensi persekutuan

SHAH ALAM, 23 FEB: Beberapa pendekatan Kerajaan Selangor dalam menangani cabaran perebakan Covid-19 menjadi ikutan agensi persekutuan, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan negeri ini paling awal memperkenal tatacara operasi piawai (SOP) di pusat kuarantin sebelum ia diguna pakai Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Pusat kuarantin di negeri lain pada awalnya tiada SOP tetapi Selangor ada laksana SOP dan akhirnya SOP kita turut digunakan MKN.

Buku edisi khas Kita Selangor: Gempur Covid-19 terbitan Pejabat Menteri Besar Selangor

“Unit Pengurusan Bencana Negeri juga menjadi rujukan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dengan sebahagian modus operandi agensi ini mengambil contoh dari Selangor,” katanya melalui wawancara dalam edisi khas Kita Selangor: Gempur Covid-19.

Kita Selangor, majalah terbitan Pejabat Dato’ Menteri Besar, merakam detik-detik awal Kerajaan Negeri berdepan wabak Covid-19 dan perkembangannya sehingga Oktober tahun lalu.

Majalah setebal 64 halaman ini merekod detik penting, personaliti utama dan contoh program yang dijayakan sepanjang tempoh tersebut. Ia diedarkan di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) wakil rakyat, pusat kesihatan, jabatan kerajaan dan orang ramai mulai minggu ini.

Amirudin menambah Selangor juga negeri pertama membuka pusat penjagaan anak-anak petugas hadapan di hospital.

“Selain itu dalam kesibukan petugas hadapan, Kerajaan Negeri memikirkan bentuk sokongan yang boleh diberikan, jadi kita tubuhkan pusat penjagaan untuk anak mereka.

“Inisiatif mewujudkan pusat jagaan antara buah fikiran diberikan Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC),” katanya.


Pengarang :