Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari (tengah) melawat lokasi cadangan taska anak-anak petugas barisan hadapan Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) Maeps, Serdang pada 2 Februari 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

MB: Persekutuan beri respon positif Selangor beli vaksin

SERDANG, 2 FEB: Kerajaan persekutuan menyambut baik hasrat Selangor untuk membeli vaksin bagi meningkatkan imuniti rakyat negeri itu.

Bagaimanapun, Dato’ Menteri Besar berkata rancangan suntikan vaksin perlu mengikut jadual supaya pelaksanaannya tidak bertindih dengan Putrajaya.

“Saya baharu selesai bermesyuarat dengan menteri perdagangan antarabangsa dan industri serta menteri kesihatan dan mereka sambut baik inisiatif Selangor, namun perlu mengikut jadual supaya tidak mendahului kerajaan persekutuan,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau yang ditemui selepas melawat tapak taska anak petugas hadapan di sini memaklumkan akan mempertimbang empat pilihan vaksin yang disahkan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jelas Amirudin, pengagihan pula akan dibincangkan bersama EXCO kesihatan awam dan anggota Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor.

Kerajaan Negeri merancang untuk membeli antara tiga hingga lima juta dos vaksin bagi membendung penularan Covid-19 dan memenuhi keperluan rakyat termasuk pekerja asing.

 


Pengarang :