AGENDA NASIONAL

MB: Sambutan Hari Kanser didik masyarakat tentang risiko, pencegahan

SHAH ALAM, 4 FEB: Hari Kanser Sedunia 2021 dan Bulan Kesedaran Kanser akan diadakan sepanjang Februari ini bagi meningkatkan tahap kesedaran orang ramai berhubung risiko penyakit itu.

Dato’ Menteri Besar berkata kempen itu turut mendidik masyarakat mengenai cara mengesan tanda awal secara kendiri serta ujian pengesanan di klinik atau hospital.

“Tahun ini sambutan menggunakan tema ‘Saya Akan dan Saya Boleh’ bertujuan mengingatkan orang ramai tentang risiko penyakit kanser serta langkah pencegahan yang boleh diambil.

“Statistik menunjukkan lebih separuh penyakit kanser meninggal dunia akibat lewat mendapat rawatan, ketika kanser sudah di tahap tiga atau empat,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Facebook hari ini.

Menurutnya, pesakit mempunyai peratusan sembuh yang tinggi sekiranya melakukan ujian awal di samping mengamalkan cara hidup sihat dengan bersenam, tidak merokok serta menjaga pemakanan.

Hari Kanser Sedunia disambut setiap 4 Februari dengan tujuan mengajak orang ramai menyokong serta bersama mengambil bahagian dalam usaha mencegah dan mengawal penyakit kanser.


Pengarang :