AGENDA JENAYAH

Polis kenal pasti sindiket pelaburan dalam talian M2DCoin

KUALA LUMPUR, 20 FEB: Polis mengenal pasti sindiket pelaburan saham mata wang digital atau kripto dalam talian yang didakwa menggunakan platform M2DCoin.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman Datuk Zainuddin Yaacob berkata siasatan mendapati platform M2DCoin adalah laman web digital exchanger luar negara yang menggunakan hosting di Arizona, Amerika Syarikat.

Menurutnya, laman itu sudah beroperasi selama sembilan bulan dan tidak mempunyai lesen untuk menjalankan operasi mata wang kripto dari mana-mana negara serta kini ia tidak dapat diakses.

“Siasatan mendapati, pelaburan itu mula beroperasi sekitar pertengahan tahun lepas dan pelabur akan dihubungi melalui aplikasi WhatsApp untuk tawaran pelaburan.

“Pelabur yang berminat akan diberikan kemudahan mengakses platform M2DCoin bagi memudahkan mereka membuat pelaburan serta dijanjikan keuntungan yang tinggi selepas membuat pembayaran melalui orang tengah untuk menguruskan pelaburan mereka,” katanya dalam kenyataan semalam.

Zainuddin berkata setakat ini pihaknya menerima satu laporan mengenai pelaburan saham mata wang kripto itu dan menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat atau telah melabur dalam skim sama untuk membuat laporan polis agar siasatan lanjut dapat dijalankan.

– BERNAMA

 


Pengarang :