Petugas kesihatan Selcare memasukkan sampel ujian pada program Saringan Komuniti Covid-19 secara bersasar di Dewan Melati, Shah Alam pada 20 Februari 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Saringan bersasar percuma di Sabak Bernam esok

SHAH ALAM, 24 FEB: Program saringan bersasar percuma bagi mengekang penularan Covid-19 akan berlangsung di Stadium Sungai Besar, Sabak Bernam esok.

Insiatif Kerajaan Negeri bermula jam 8 pagi hingga 5 petang menyasar penduduk dan ahli keluarga pekerja sekitar daerah itu yang melakukan saringan industri.

Orang ramai yang berminat boleh mendaftar di http://screening.selangkah.my untuk memastikan proses ujian berjalan lancar.

Pada 20 Januari, Kerajaan Selangor memperuntuk RM6 juta bagi meneruskan Saringan Komuniti Covid-19 secara percuma di seluruh negeri untuk membendung penularan wabak.

Kaedah tersebut yang pertama di negara ini sebahagian usaha mengesan lebih banyak kes terutama golongan berisiko tinggi.

Program sama dilaksana di Dewan Seksyen 19 di sini pada 17 Februari, Dewan Serbaguna Pandamaran Jaya, Klang pada 18 Februari, Seksyen 7, Shah Alam (20 Februari) dan Dewan Komuniti PJS 6, Petaling Jaya (21 Februari).

Sebelum ini, program berkenaan turut dilaksanakan di Seksyen 25, Shah Alam dengan hampir 2,000 individu disaring pada 7 dan 8 Januari.

 

 


Pengarang :