AGENDAAGENSIBERITA UTAMANASIONALSELANGOR

SELangkah berkesan jejak jangkitan, sedia maklumat tambahan

SHAH ALAM, 6 FEB: Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) menolak tanggapan pihak tertentu yang mempersoal keberkesanan aplikasi Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah).

Sebaliknya, pengerusi STFC menegaskan SELangkah terbukti berkesan menjejak kontak rapat, malah turut mengumpul maklum balas pengguna, meninjau situasi terkini dan menyediakan data semasa.

Beliau menjelaskan aplikasi berkenaan juga mampu menganalisis “sebanyak mungkin data” selain menyediakan maklumat kawasan berisiko tinggi dan kemungkinan letusan kluster baru termasuk lokasi.

“SELangkah maju sebagai aplikasi digital yang memanfaatkan sains data (data science) dan teknologi mesin (machine learning) bagi mengawal Covid-19,” kata Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad di Facebook hari ini.

Hantaran itu menjawab tulisan bertajuk ‘Di sebalik aplikasi SELangkah, kes harian Covid-19 Selangor terus meningkat” yang diterbitkan sebuah portal pada 3 Februari.

Menyifatkannya sebagai “fitnah terhadap SELangkah”, Dr Zulkefly berkata aplikasi tersebut dibangunkan dengan mapan sehingga usaha penjejakan hanya memerlukan tenaga kerja minimum.

Bekas menteri kesihatan itu turut menjelaskan proses pengecaman inidividu yang terdedah kepada Covid-19 juga dapat dibuat melalui SELangkah dengan pantas supaya pencegahan dapat dibuat segera.

Beliau turut menyifatkan aplikasi MySejahtera yang dibangunkan kerajaan persekutuan “sekadar mengikuti jejak kontak rapat yang dipelopori oleh SELangkah”.


Pengarang :