Penduduk sekitar Klang hadir menjalani saringan Covid-19 percuma secara bersasar di Jalan Batu Unjur 3A, Taman Bayu Perdana, Klang pada 23 Disember 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Selangor anjur Saringan Komuniti bersiri mulai esok

SHAH ALAM, 16 FEB: Kerajaan Selangor akan mengadakan Saringan Komuniti Covid-19 secara bersiri di beberapa penempatan berkepadatan tinggi mulai esok.

Sekretariat Akhbar Dato’ Menteri Besar berkata program percuma itu dimulakan di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam, Seksyen 19, diikuti di Dewan Serbaguna Pandamaran Jaya, Pelabuhan Klang pada Khamis.

“Saringan dijalankan dari 9 pagi hingga 4 petang. Mereka yang hadir diminta mendaftar di http://screening.selangkah.my bagi melancarkan proses.

“Inisiatif ini merupakan langkah Kerajaan Negeri dalam melengkapi usaha Kerajaan Persekutuan menangani wabak Covid-19. Lokasi seterusnya akan dimaklumkan nanti,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Berikutan itu, pihaknya menggalakkan penduduk berhampiran lokasi saringan untuk hadir bagi menjalani ujian terbabit.

Kerajaan Selangor melaksanakan saringan Covid-19 berskala besar di beberapa kawasan panas mulai 11 April tahun lepas bagi membendung perebakan selain turut memperkenalkan saringan secara pandu lalu.

Kaedah tersebut yang pertama di negara ini sebahagian usaha melandaikan keluk wabak dan mengesan lebih banyak kes.

Pada 2 Disember 2020, portal Saringan Komuniti SELangkah dilancar bagi memperkemas proses pengesanan kontak dan saringan pantas Covid-19.


Pengarang :