Selangorkini
Foto Facebook Universiti Sains Malaysia
AGENDA NASIONAL PENDIDIKAN

USM sedia terima kemasukan pelajar baharu mengikut SOP

GEORGE TOWN, 3 FEB: Universiti Sains Malaysia (USM) sedia menerima kemasukan pelajar ke kampus secara berfasa bermula 1 Mac depan, seiring dengan garis panduan terkini yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa USM Profesor Datuk Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah berkata, dalam usaha menangani penularan wabak Covid-19, USM sentiasa peka dan mengambil kira beberapa faktor utama, dalam menyediakan pelan senario sebagai persediaan menerima kemasukan pelajar.

Beliau berkata pelan itu meliputi beberapa perkara merangkumi keselamatan semua warga kampus, keperluan kritikal dalam melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran (PdP), serta memastikan kualiti PdP terjaga dengan baik.

“Pengumuman terkini daripada KPT dilihat sebagai satu langkah proaktif ke arah mewujudkan satu persefahaman dalam kalangan Institut Pengajian Tinggi (IPT) di negara ini. Ia memang sesuai dengan mengambil kira keadaan semasa Covid-19 pada masa kini.

“Pastinya ini adalah normal baharu dalam dunia universiti dan semua perlu menyahut cabaran ini secara positif,” katanya menerusi satu kenyataan semalam.

Terdahulu pada 31 Januari, KPT menyenaraikan enam kategori pelajar berkeperluan untuk kembali ke kampus secara fizikal bermula 1 Mac 2021, antaranya pelajar peringkat sijil, diploma, ijazah sarjana muda dan pasca siswazah yang memerlukan praktikal, makmal, klinikal, latih amal, studio, bengkel dan peralatan khas, selain daripada pelajar yang tidak mempunyai akses dan persekitaran tidak kondusif, untuk melaksanakan PdP dalam talian.

Selain itu, para pelajar di peringkat asasi atau setara dan diploma yang sedia ada di kampus untuk meneruskan pembelajaran secara hibrid, pelajar antarabangsa sedia ada dan baharu kecuali dari United Kingdom, pelajar Berkeperluan Khas (OKU) dan akhir sekali pelajar yang menduduki peperiksaan MUET, antarabangsa dan badan profesional.

– BERNAMA

 


Pengarang :