Selangorkini
Laman sesawang Selangor Kerjaya menawarkan pelbagai maklumat untuk pencari kerja serta majikan mendapat tenaga kerja menepati kekosongan jawatan.
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

3,794 individu daftar dengan portal pencari kerja Selangor

SHAH ALAM, 8 MAC: Seramai 3,794 individu berdaftar dengan portal pencari kerja yang diwujudkan Kerajaan Selangor setakat 26 Februari lalu.

Ketua pegawai eksekutif Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) berkata 2,781 adalah individu yang hilang pekerjaan termasuk graduan yang belum memiliki kerjaya dan 1,013 pemohon masih bekerja.

“Seramai 3,598 graduan universiti berdaftar dan selebihnya lepasan Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia.

“Rekod kami mendapati 80 individu terpilih menghadiri temu duga dalam talian dan fizikal, 38 daripadanya pula berjaya ditempatkan ke pelbagai sektor pekerjaan,” kata Norita Mohd Sidek kepada SelangorKini.

Tambah Norita, sebanyak 1,384 kekosongan jawatan disediakan daripada 32 majikan yang berdaftar dengan perkhidmatan Selangor Kerjaya.

Laman web www.selangorkerjaya.com.my dilancarkan Dato’ Menteri Besar pada 26 Januari 2021 untuk menangani isu penggangguran dalam jangka masa dekat dan panjang.

Perkhidmatan Selangor Kerjaya itu menawarkan pelbagai maklumat untuk pencari kerja serta majikan mendapat tenaga kerja yang menepati kekosongan jawatan.


Pengarang :