Selangorkini
Penduduk sekitar Puchong hadir menjalani saringan komuniti Covid-19 percuma secara bersasar di Dewan MPSJ Puchong Indah, Puchong pada 28 Februari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Bapa tempuh perjalanan 60km, bawa anak jalani saringan percuma

SUBANG JAYA, 1 MAC: Seorang bapa sanggup menempuh perjalanan sejauh 60 kilometer dari Rawang demi membawa anaknya menjalani saringan Covid-19 percuma di sini semalam.

Abdul Hamid Abd Halim, 53, berkata beliau berbuat demikian kerana anak tunggalnya akan kembali ke asrama di Sekolah Menengah Islam Al-Haj Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh hari ini.

Abdul Hamid Abd Halim

Menurutnya, beliau terpaksa merentas daerah dengan perjalanan lebih sejam demi memastikan Nor Atika Abdul Hamid, 21, menjalani saringan sebelum sesi persekolahan bermula.

“Ketika melalui dua sekatan jalan raya, saya memaklumkan kepada anggota polis bertugas untuk menghantar anak membuat saringan dan mereka beri kebenaran,” katanya pada program Saringan Komuniti Bersasar secara percuma di Dewan MPSJ Puchong Indah, Puchong.

Abdul Hamid menjelaskan pengurusan sekolah mewajibkan semua pelajar membuat saringan dan secara kebetulan beliau ternampak poster ujian tersebut di Facebook.

“Saya bersyukur kerana tiada bayaran dikenakan untuk saringan ini yang sedikit sebanyak menjimatkan kos. Saya pula bekerja sebagai buruh binaan, sudah tentu kalau buat di klinik swasta harganya mahal dan membebankan,” katanya.

Seorang lagi peserta, Norafifah Salleh, 23, berkata beliau mengetahui mengenai ujian tersebut di Twitter Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah) selain menyedari tanggungjawab untuk bersama-sama memutuskan penularan wabak.

Norafifah Salleh

Katanya, langkah itu diambil memandangkan beliau menyewa dengan beberapa individu dan masing-masing bekerja di tempat berbeza yang tidak diketahui sama ada dijangkiti Covid-19 atau sebaliknya.

“Saya berterima kasih kepada Kerajaan Selangor kerana menyediakan insentif ini. Meskipun saya bukan lahir di negeri ini tetapi saya juga layak untuk buat secara percuma,” katanya.


Pengarang :