Selangorkini
AGENSI SELANGOR

Kuis rancang gabung kaedah belajar fizikal, dalam talian mulai sesi Mei

SHAH ALAM, 4 MAC: Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis) merancang memperluas sistem pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara dalam talian dan bersemuka mulai sesi baharu Mei depan.

Rektor Prof Dato’ Ab Halim Tamuri berkata berdasarkan tinjauan, majoriti pelajar memilih untuk belajar di kampus tetapi terikat dengan arahan kerajaan yang bimbang jika berlaku pelanggaran tatacara operasi piawai (SOP).

“Saya percaya pelaksanaan PdP ini akan dijalankan dengan mematuhi sepenuhnya SOP dengan mengutamakan aspek keselamatan serta kebajikan pelajar,” katanya ketika dihubungi SelangorKini hari ini.

Beliau menambah ketetapan tersebut bergantung pada keputusan Kementerian Pengajian Tinggi yang ketika ini hanya membenarkan beberapa kategori pelajar institusi pengajian tinggi ke kampus secara fizikal.

“Kita juga sentiasa bersiap sedia untuk meneruskan kaedah PdP dalam talian menggunakan portal sistem pengurusan pembelajaran Kuis (KLMS),” katanya.

Ab Halim menjelaskan seramai 300 pelajar berkeperluan khas dibenarkan kembali ke kampus sejak minggu lalu untuk meneruskan pengajian sesi November 2020 yang berbaki kurang sebulan.

Katanya, pelajar terbabit terdiri daripada pelbagai peringkat program yang berdepan masalah capaian internet untuk mengikuti pembelajaran secara maya di rumah termasuk peperiksaan akhir hujung bulan ini.

“Kesemua mereka masuk secara berperingkat dan diarah menjalani kuarantin berasingan di asrama,” katanya.

Sebelum ini, kerajaan memutuskan enam kategori pelajar IPT dibenarkan ke kampus secara bersemuka seawal 1 Mac bagi mengikuti PdP fizikal serta dalam talian.


Pengarang :