Selangorkini
Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari berucap ketika majlis pelancaran Di Ambang Ramadan di Restoran Kak Anie Shellrock, Shah Alam pada 29 Mac 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Langkah Mapim lancar Tabung Infaq Ramadan dipuji, wajar dicontohi

SHAH ALAM, 30 MAC: Kerajaan Negeri memuji inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mewujudkan Tabung Infaq Ramadan bagi membantu asnaf di 17 negara Islam yang bergolak.

Dato’ Menteri Besar berkata langkah itu selari dengan peranan dimainkan badan bukan kerajaan (NGO) yang sentiasa mengambil berat isu kemanusiaan umat Islam seluruh negara dan wajar dicontohi pihak lain.

“Saya sebenarnya takjub dengan tenaga Mapim terutama Presidennya (Mohd Azmi Abd Hamid) yang bertahun-tahun terlibat dalam aktiviti ini tanpa rasa lelah.

“Justeru, Kerajaan Negeri menyokong usaha Mapim yang saya kira sebahagian besar (tabung infaq) akan dilaksanakan di Selangor,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari pada majlis pelancaran tabung berkenaan di Restoran Kak Anie Shellrock, Tasik Shah Alam di sini malam tadi.

Beliau berkata usaha tersebut adalah tauladan yang baik kepada semua supaya prihatin serta cakna dengan persekitaran seterusnya bergerak bersama ke arah lebih baik.

Dalam majlis sama, Amirudin turut melancarkan buku berjudul ‘Bumi Yang Diberkati’ karya Dr Mohamad Fawzi Zakaria.


Pengarang :