Selangorkini
Presiden Mapim Mohd Azmi Abdul Hamid (kanan) menyampaikan cenderahati kepada Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari ketika majlis Di Ambang Ramadan di Restoran Kak Ani Shellrock, Shah Alam pada 29 Mac 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Mapim sasar kutipan RM500,000 Tabung Infaq Ramadan

SHAH ALAM, 30 MAC: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menyasar kutipan RM500,000 menerusi Tabung Infaq Ramadan menjelang akhir Syawal.

Presidennya berkata kutipan tersebut akan disalurkan ke 17 negara Islam di Asia dan Timur Tengah yang sedang ditekan dengan konflik serta penindasan.

“Kita berharap sasaran ini mampu dicapai. Dana akan terus disalur ke negara terlibat mengikut keutamaan selepas mengumpul setiap RM20,000 dan jumlah tersebut berjaya diperoleh sejak kempen bermula tiga hari lalu.

“Kita sedang bangunkan satu aplikasi bagi membolehkan orang ramai menyumbang dengan cepat dan ia akan dilancar dalam masa terdekat,” kata Mohd Azmi Abdul Hamid selepas majlis pelancaran tabung berkenaan sempena Di Ambang Ramadan di sebuah restoran di Tasik Shah Alam di sini malam tadi.

Pelancaran disempurnakan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari dan turut dihadiri Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Abd Samad serta EXCO hal ehwal agama Islam Mohd Zawawi Ahmad Mughni.

Sementara itu, Mohd Azmi berterima kasih kepada Kerajaan Selangor yang menunjukkan komitmen untuk bersama menyokong kempen berkenaan dan berharap juga boleh menyumbang bagi membela golongan berkaitan.

“Sokongan ahli korporat, aktivis sosial dan ulama juga akan menambah kekuatan bahawa program ini boleh disertai banyak pihak,” katanya.

Orang ramai yang mahu membantu boleh menyalurkan sumbangan melalui Mapim di akaun (CIMB-604556678).


Pengarang :