Selangorkini
Pengunjung pasar tani Seksyen 13, Shah Alam mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dengan memakai pelitup muka dan mematuhi jarak fizikal ketika tinjauan pada 31 Januari 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

PBT mudahkan proses mohon lesen, bantu lebih ramai berniaga

SHAH ALAM, 31 MAC: Pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri akan mempercepat urusan permohonan lesen sementara bagi membantu golongan terjejas memulakan perniagaan.

EXCO kerajaan tempatan berkata agensi itu turut mengenal pasti tapak perniagaan baharu yang sesuai untuk memastikan operasi di setiap kawasan lancar.

“Tapak niaga kurang sesuai yang menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengundang bahaya pula akan dipindah ke kawasan lebih selamat,” kata Ng Sze Han ketika dihubungi.

Beliau berkata Kerajaan Selangor sentiasa mengutamakan penjaja kecil dan peniaga berikutan mereka antara yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

“Ada yang hilang sumber pendapatan, justeru melalui inisiatif dilancarkan mereka sasaran utama yang dibantu termasuk pengecualian fi lesen bagi meringankan beban,” kata Sze Han lagi.

Kelmarin, Dato’ Menteri Besar menyarankan PBT memudahkan permohonan lesen perniagaan sementara untuk membantu golongan terjejas susulan Covid-19.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata agensi itu juga perlu menyediakan beberapa kawasan khusus untuk peniaga kecil dan jualan but kereta.

 


Pengarang :