Selangorkini
Pesawah di Sekinchan melakukan penanaman padi. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
ADN SELANGOR

Pesawah digalak usahakan tanaman kontan

SHAH ALAM, 12 MAC: Pesawah di Sungai Panjang dan Bagan Terap disaran mencari alternatif seperti mengusahakan tanaman kontan sekiranya tapak sawah padi tidak lagi sesuai untuk tujuan berkenaan.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Sekinchan berkata bagaimanapun mereka diminta bersabar kerana perlu menunggu hasil kajian Agensi Nuklear Malaysia terlebih dahulu.

Ng Suee Lim berkata pihaknya memahami masalah yang dihadapi hingga menyebabkan golongan terlibat kerugian.

“Selepas isu tersebut dikenal pasti dan jika didapati ia tidak lagi sesuai, kita boleh benarkan mereka mengusahakan tanaman kontan,” katanya ketika dihubungi.

Mengulas lanjut, beliau menjelaskan bersedia menjadi orang tengah membantu petani memerlukan bantuan mendapatkan khidmat nasihat berhubung tanaman sesuai sekiranya tidak boleh mengusahakan sawah.

Sebelum ini dilaporkan Agensi Nuklear Malaysia akan mengkaji tapak sawah bermasalah seluas 1,500 hektar sekitar di kawasan berkaitan sebelum proses menanam pada Julai.

EXCO Pertanian Ir Izham Hashim berkata inisiatif Kerajaan Selangor bagi memastikan tapak tanaman kembali subur sekali gus pesawah tidak lagi mengalami kerugian.


Pengarang :