Selangorkini
Ahmad Uzair Ahmad Syauqi, 13, terus berbasikal sejurus menerima anugerah peserta autistik termuda Super Randonneur (minimum 12 tahun) Malaysia Book of Record berlangsung di The Club, Petaling Jaya pada 13 Mac 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
ADN BERITA UTAMA SELANGOR

Peserta termuda Super Randonneur diiktiraf Malaysia Book of Records

PETALING JAYA, 14 MAC: Seorang remaja autisme diiktiraf Malaysia Book of Records sebagai peserta termuda Super Randonneur yang berjaya melengkapkan acara berbasikal pada tahun lalu.

Wakil rakyat Bandar Utama memaklumkan pencapaian Ahmad Uzair Ahmad Syauqi, 13, itu diiktiraf selepas melengkapkan kayuhan bagi kategori 200 kilometer (km), 300km, 400km dan 600km dalam tempoh ditetapkan.

“Pencapaian ini wajar dijadikan contoh dan inspirasi kepada kita semua, betapa sebagai manusia, setiap daripada kita dilahirkan dengan kelebihan dan keupayaan yang tersendiri,” kata Jamaliah Jamaludin pada Majlis Serahan Malaysia Book of Records di The Club, Bandar Utama, semalam.

Ahmad Uzair Ahmad Syauqi, 13, menerima anugerah peserta autisme termuda Super Randonneur Malaysia Book of Record dalam suatu majlis berlangsung di The Club, Petaling Jaya pada 13 Mac 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI

Mengulas lanjut, Jamaliah berkata kelebihan yang dimiliki Ahmad Uzair membuka mata orang ramai untuk sentiasa bersikap positif meningkatkan pencapaian diri.

“Penghargaan juga turut saya tujukan kepada ibu bapa dan keluarga Ahmad Uzair yang seharusnya dijadikan contoh kepada ibu bapa lain agar sentiasa memberi galakkan kepada anak-anak dalam bidang yang diminati,” katanya.

Pada majlis itu, Ahmad Uzair mendapat tajaan daripada FWD Takaful iaitu setiap satu km kayuhannya, RM10 akan didermakan kepada Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) dan setakat ini jumlahnya sudah mencapai RM12,000.


Pengarang :