Selangorkini
SFC berharap jersi Away musim 2021 bertemakan kesepaduan rakyat Selangor serta unsur moden ini dapat membawa aura kejuaraan . Foto: Selangor FC
AGENDA BERITA UTAMA SUKANKINI

Selangor FC lancar jersi tempat lawan, warna mirip era 1980-an

SHAH ALAM, 1 MAC: Selangor FC hari ini melancarkan jersi tempat lawan untuk kegunaan saingan musim 2021 dengan konsep warna mirip zaman 1980-an.

Pelancaran jersi kedua berwarna biru gelap dengan corak biru neon dibuat susulan jersi tuan rumah bagi musim ini dilancarkan pada 1 Februari lalu.

Mengikut laman sesawang pasukan itu, biru gelap lambang kesepaduan penduduk Selangor kepada Red Giants manakala biru neon simbolik kepada pembaharuan untuk masa depan.

“Selain itu, jersi ini juga dipadankan dengan motif peta negeri Selangor yang menekankan reka bentuk sembilan daerah dalam negeri ini yang merupakan tulang belakang pasukan ini.

“Warna merah kuning juga dicetak dan disematkan dengan jelas pada bahagian belakang kolar jersi ini,” kata kenyataan laman sesawang itu.

Biru gelap sering menjadi warna jersi tempat lawan sekitar 1980-an, kali terakhir pada musim 2018. Konsep itu berbeza dengan jersi tuan rumah yang berunsur retro.

Pada era 1980-an, Selangor menjulang Piala Malaysia sebanyak empat kali iaitu 1981, 1982, 1984 dan 1986.

Jersi itu boleh dibeli di SelangorFC.com pada harga RM109 untuk edisi pemain. Pemegang Red Giants Team Card 2021 layak menerima diskaun 10 peratus untuk setiap pembelian pada tahun ini.


Pengarang :