Selangorkini
Grafik dari Facebook Istana Negara
AGENDA NASIONAL

Dua pelajar Malaysia masuk Harvard, Agong ucap tahniah

SHAH ALAM, 15 APRIL: Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menzahirkan ucapan tahniah kepada dua pelajar Malaysia yang diterima masuk ke Kolej Harvard di Amerika Syarikat.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sukacita dan bangga atas pencapaian cemerlang kedua-dua pelajar terbabit yang menjulang nama negara ke peringkat global.

“Seri Paduka Baginda menzahirkan harapan semoga kejayaan mereka menjadi inspirasi kepada rakyat Malaysia, khususnya belia untuk bekerja keras dan berusaha mencapai kejayaan dalam bidang masing-masing.

“Seri Paduka Baginda mengucapkan selamat maju jaya kepada Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi dan Jarell Cheong Tze serta mendoakan mereka dilimpahi kejayaan cemerlang berterusan,” kata Istana Negara dalam kenyataan di Facebook.

Muhammad Hamdi dan Jarell bakal memasuki kelas sarjana bagi tahun 2025. Masing-masing merancang untuk melanjutkan pelajaran dalam jurusan ekonomi dan matematik.

Kedua-dua pelajar itu antara 1,968 pelajar yang terpilih dan melepasi tahap kelayakan ketat dari 57,435 permohonan seluruh dunia.

Muhammad Hamdi, anak kelahiran Pahang merupakan lulusan Sekolah Menengah Sains Alam Shah sebelum beralih ke A-Level di Kolej Tuanku Ja’afar sebagai Cendikiawan Bank Negara Kijang.

Manakala Jarrell yang lahir di Kuala Lumpur menamatkan Sijil Pelajaran Malaysia dan A-Level di Sekolah Menengah Seri Bintang Utara dan Kolej Sunway, Petaling Jaya.

Selain hebat dalam bidang akademik, Jarell juga mewakili Malaysia dalam Sukan Sea Dancesport, Olimpik Matematik Pasifik Asia dan kejohanan catur antarabangsa.


Pengarang :