Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima suntikan vaksin Covid-19 di Klinik Kesihatan Kuala Lumpur pada 16 Mac 2021. Foto Facebook Anwar Ibrahim
AGENDA NASIONAL

Kerajaan digesa jelaskan kadar pemberian vaksin rendah

SHAH ALAM, 18 APRIL: Kerajaan digesa memberi penjelasan berhubung kadar pemberian vaksin negara yang dilihat perlahan sejak Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) bermula Februari lalu.

Ketua pembangkang berkata jumlah pemberian vaksin tidak meningkat dengan hanya 24,000 dos sehari, berbanding 13 negara berpendapatan sederhana di rantau Asia.

“Menteri tersebut (Menteri Penyelaras PICK Khairy Jamaluddin) mendakwa Malaysia mampu mencapai 80 peratus kadar vaksinasi sebelum penghujung tahun ini.

“Tetapi kadar vaksinasi di Malaysia lembab dan tidak meningkat sejak ia diumumkan pada Februari lalu,” kata Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi hantaran di Facebook.

Beliau turut meminta penjelasan berkaitan keupayaan logisitik di seluruh negara bagi mencapai 210,000 dos sehari termasuk penyelarasan dengan hospital, fasiliti kesihatan, klinik awam dan farmasi.

“Rencana ini mesti dikongsikan, jika tidak kepada rakyat sekali pun ia mesti dikongsikan kepada jawatankuasa bipartisan,” katanya.


Pengarang :