Petugas Kesihatan Selcare melakukan ujian calitan kepada peserta Saringan Komuniti Covid-19 secara bersasar di Dewan Serbaguna Seksyen 7, Bandar Baru Bangi pada 4 April 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDABERITA UTAMANASIONAL

Kes mingguan wabak naik hampir 1,000, STFC pesan patuh SOP

SHAH ALAM, 19 APRIL: Kes baharu Covid-19 di Selangor naik minggu ini dengan pertambahan sekitar 1,000 kes berbanding minggu lalu.

Menurut Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC), negeri itu mencatat 3,302 kes antara 10 hingga 16 April dengan 3,289 jangkitan tempatan.

Sementara sebanyak 2,335 kes direkodkan antara 3 hingga 9 April dengan 2,320 jangkitan tempatan.

“Kenaikan ini sangat membimbangkan yang tentunya didorong oleh kadar jangkitan nasional yang telah lama melanggar paras selamat,” kata pasukan itu di Facebook.

Sementara itu, STFC berkata pematuhan tatacara operasi piawai (SOP) di beberapa bazar Ramadan masih longgar dan penganjurannya boleh dibatalkan bagi mengelak jangkitan.

“Terus patuhi SOP bagi memastikan kes mingguan dan kadar jangkitan menurun serta tidak mempengaruhi situasi di Selangor.

“Pihak polis akan mengetatkan sekatan jalan raya terutama perjalanan merentas negeri bagi membendung wabak ini,” kata pasukan itu lagi.

Grafik Twitter STFC

 


Pengarang :