Dato’ Arjunaidi Mohamad (kanan) pada sidang media mengenai kejayaan rampasan dadah dan menumpaskan dua makmal dadah oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kontinjen Selangor di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor pada 14 Julai 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Lebih 13,000 anggota polis Selangor digerak ketika Aidilfitri

SHAH ALAM, 27 APRIL: Lebih 13,000 anggota dan pegawai di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor akan digerakkan bagi memastikan kelancaran sambutan perayaan Aidilfitri bulan depan, kata Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed.

Beliau berkata hampir kesemua anggota dan pegawai polis akan digerakkan mengikut jadual dan tugasan masing-masing ketika Aidilfitri nanti namun, kelonggaran bercuti masih diberi kepada anggota tetapi dalam bilangan yang sedikit.

“Kalau kita bagi kebenaran bercuti sebelum raya, maknanya selepas raya dia ada (bekerja) balik,” katanya kepada pemberita selepas menerima lebih 1,500 bekas bubur lambuk daripada Padiberas Nasional Berhad (Bernas), Central Sugars Refinery (CSR) Sdn Bhd dan Syarikat Era Bayam Kota (ERA) Sdn Bhd untuk diagihkan kepada petugas di IPK Selangor hari ini.

Dalam perkembangan lain, Arjunaidi berkata pihaknya akan menggunakan pertimbangan ketika melakukan pemeriksaan rumah ke rumah khususnya bagi aktiviti ziarah sepanjang Syawal nanti.

“Pemeriksaan pematuhan Aidilfitri, kita tengok pada keadaan dan ‘common sense’. Kalau keluarga besar… itu cerita lain. Tapi ia masih bergantung kepada tatacara operasi piawai (SOP) yang akan ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) nanti,” katanya.

Sementara itu, Arjunaidi berkata pihaknya hari ini turut melancarkan Program Dapur Rezeki, iaitu program bantuan keperluan barangan asas bertujuan untuk membantu anggota polis Selangor yang memerlukan.

“Kita mewujudkan program ini untuk anggota yang mempunyai tanggungan besar, anak kurang upaya (OKU) dan isteri yang tidak bekerja,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :